על מנת לקדם את רעיון ההוגנות המגדרית, הנהלת המכללה האקדמית נתניה מינתה אותי לתפקיד יועצת הנשיא הממונה על הוגנות מגדרית. התפקיד כולל העלאה של המודעות לקדם שוויון מגדרי, ארגון מידע נחוץ בהקשר ליחסי מגדר במכללה, קידום תוכניות להעצמת נשים וכן הכנת דיווח מגדרי שנתי על פעילויות המכללה.
המכללה האקדמית נתניה שמה לה למטרה לייצר סביבה המאפשרת קידום והתפתחות על בסיס כישרון והישגים, ומאמצת מדיניות של הוגנות מגדרית וחברתית מתוך נטרול הטיות היוצרות אפליה. המכללה רואה בשוויון המגדרי זכות יסוד, ופועלת לקידום סביבת חינוך ועבודה שוויונית, מכילה ומעצימה אשר אין בה מקום להטיות, קיפוח והטרדה מינית או הטרדה מכל סוג שהוא. השוויון המגדרי מוסיף ערך רב לסביבת הלימודים והעבודה, והוא חל על כלל הסטודנטיות והסטודנטים ועל כלל חברות וחברי הסגל האקדמי והאדמיניסטרטיבי.
ה"אני מאמין" שלי בנושא הוגנות מגדרית
קצת עליי: מזה כמה עשורים אני חוקרת יחסי מגדר. במחקריי עסקתי באופן שבו נשים מנהלות את המתח בין הבית לעבודה, באפליה מגדרית ובמדיניות ארגונית הנחוצה לביסוס שוויון מגדרי.
תפיסתי בנושא קידום ההוגנות המגדרית מתבססת על עיקרון של יישום ידע מבוסס מחקר וידע מבוסס פרקטיקה. על בסיס ידע זה ניתן להציע מנגנונים מגוונים שהוכחו כיעילים להסרת מחסומים המשפיעים על שיעור השתתפותן של נשים במרחב האקדמי, האדמיניסטרטיבי והניהולי של המכללה, ולקידום נשים בכל הדרגות והפוזיציות הארגוניות.
בעשורים האחרונים חלו התפתחויות ניכרות במעמד האישה, והאקדמיה משמשת שדה נוח והולם למהלכים בכיוון של שוויון מגדרי ועיצוב תודעתי לגבי נחיצותו על ידי חינוך, העצמת נשים והכשרתן. אולם במטרה להגיע לשוויון מגדרי, הפניית אור הזרקורים לאפליה מגדרית בלבד אינה מספיקה, ועל מנת לקדם נשים ולסייע בידיהן לממש את הפוטנציאל הגלום בהן, נדרשת הכרה בהצטלבות בין בסיסים שונים של אפליה, אשר מגדר הוא אחד מהם. ההנחה הבסיסית שלי היא שלא ניתן לנתח אפליית נשים במנותק מסוגים אחרים של אפליה חברתית, ועל מנת להבין אפליה מגדרית ולהביא להוגנות מגדרית, יש להבין את המאפיינים הייחודיים של נשים המשתייכות למגזרים מוחלשים של החברה כגון מעמד סוציו–אקונומי נמוך, מיעוטים אתניים, עולות חדשות ונשים עם מוגבלויות. ראייה המשלבת את מיקומי השוליים של נשים, תועיל להבנת שורשיה של אפליה כנגד נשים ותקדם פתרונות לצמצומה עד כדי עקירתה מהשורש.
במסגרת התפקיד העמדתי לעצמי מספר מטרות עיקריות:
- איסוף וניתוח נתונים לגבי הסוגיה המגדרית במכללה מבחינת דרגות, קידום ופוזיציות ניהוליות–אדמיניסטרטיביות.
- יצירת מנגנונים לקידום נשות סגל על ידי עידוד ותמיכה במחקר.
- קיום אירועים להעצמת נשים בקמפוס המכללה.
- קיום תקשורת פתוחה עם נשות המכללה לגבי סוגיות שונות הקשורות לתיקון אפליה מגדרית, על רבדיה השונים.
- גיבוש תכנית לקידום הוגנות מגדרית במוסד, אשר תכלול ייזום וריכוז פעילויות להוגנות מגדרית בקמפוס שמטרתן להעלות את המודעות והטמעת חשיבה מגדרית במכללה, לרבות השתתפות בימי עיון וכנסים בנושא.
- להוות מוקד לפניות מגדריות בענייני עבודה במכללה לכלל האוכלוסיות הפעילות במוסד ובכל רמות התואר, וכן טיפול בתלונות בתיאום עם בעלי התפקיד המתאימים במוסד.
- להופיע בפני ועדות מוסדיות שונות ולקבל דיווחים בנוגע לקידומים וקליטות, לרבות בהתייחס למספר הנשים המועמדות וקבלתן לתפקידים.
- להגיש דיווחים מוסדיים שונים בנושא הוגנות מגדרית להנהלת המוסד ולמל"ג
מאחלת לכולם שנת לימודים שקטה, מהנה ופורייה,
פרופ' ליאת קוליק,
יועצת נשיא המכללה להוגנות מגדרית
התפלגות מגדרית
הודעות ואירועים
נשות המכללה בתקשורת
ד"ר הואזן יונס בראיון
ד"ר הואזן יונס לרדיו נאס לרגל יום האישה הבינלאומי.
בראיון הואזן מדברת על אתגרי השכלה ותעסוקה של נשים.
המערכה שבעורף
על ההתמודדות של האימהות העובדות עם המתח בין העבודה למלחמה
- פרופ' ליאת קוליק
נשים בישראל 2024
לרגל יום האישה הבינלאומי, התראיינה פרופ' ליאת קוליק לעיתון ידיעות אחרונות של שבת במוסף ממון
- ענת לב-אדלר
ראיון לתוכנית
ברשת ב'
ראיון עם פרופ' ליאת קוליק לתוכנית המדע "שלושה שיודעים", בו היא מספרת על מחקרה – נשים שהתמודדו עם קונפליקט משפחה עבודה במלחמה.
- האזנה מ1:03:40