הענקת תואר לשם כבוד Honoris Causa לפרופ' אהרון צ'חנובר
15/06/2009
פרופ' צ'חנובר העלה על נס את תרומתה של מדינת ישראל לעולם המדע ולאנושות כולה.
שורשיו נטועים בארץ ישראל בה הוריו הקימו את ביתם עוד לפני פרוץ מלחמת העולם השניה. משחר נעוריו חשק בלימודי הרפואה והמחקר. את לימודיו רכש באוניברסיטה העברית ובמחקר במחלקה לביוכימיה של הפקולטה לרפואה בהנחייתם של הפרופ' ברטנא ושפירא.
את ראשית דרכו כרופא עשה במערכת הביטחון כרופא קרבי בשייטת הסטי"לים של חיל הים, ולאחר מכן במפקדת קצין רפואה ראשי.
עם סיום שרותו בצבא ההגנה לישראל שב אל אהבתו המדעית והקדיש את דרכו למחקר בסיסי יחד עם עמיתו, פרופ' אברהם הרשקו, במחלקה לביוכימיה של הפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה, שם גילו שניהם עם עמיתיהם למחקר את מערכת האוביקיטין לפרוק חלבונים, אשר פיתחה את הגילוי ההדרגתי של מנגנון תאי רב שלבי.
כבר בשנת 1979 כיהן כמרצה בטכניון. את הפוסט-דוקטורט עשה במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס MIT)) ארה"ב, במעבדתו של פרופ' הרווי לודיש, שם ערך מחקרים על פעילותו של הרצפטור לטרנספירין ושחרור הברזל, ולאחר מכן שיתף פעולה עם פרופ' אלכסנדר ורשבסקי מהמחלקה לביולוגיה ב- MIT – מחקר שאיפשר להם לאפיין את התא המוטנט הראשון במערכת האוביקיטין.
בצד גילוייו ומחקריו המעמיקים אשר קידמו ותרמו רבות לאנושות, עסק בחרדת קודש בהכשרת תלמידים לתארים מתקדמים, וחינך אותם להמשיך בדרכו הייחודית בחן ובענווה, המאפיינים את אישיותו הסוחפת והדינאמית.
עבודותיו זכו להכרה לאומית ובינלאומית, ופרופ' צ'חנובר זכה בפרסים רבים, בהם פרס וכטר באוסטריה בשנת 1999, פרס אלברט לסקר למחקר בסיסי בשנת 2000 , הפרס השני בחשיבותו אחרי פרס נובל, תארי כבוד מטעם מוסדות שונים להשכלה גבוהה, ופרס אמת מקרן אמ"ן ומשרד ראש הממשלה. פרופ' צ'חנובר מהווה גאווה לכל עם ישראל, עם קבלת פרס ישראל לחקר הביולוגיה בשנת תשס"ג (2003) וקבלת פרס נובל לכימיה בשנת 2004.
לא היה מי שהיטיב להגדיר אותו מאשר הוא את עצמו, כאשר אמר: "בעולמו של הקב"ה אני בסך הכל תייר מזדמן ,שזכה להציץ ולהיות שותף לתגלית שהמתינה כאן מאז ימי הבריאה. אני לא המצאתי דבר. התגלית שלנו היא לטובת האנושות כולה, ואני מודה לאלוהים על כך". ולו נאמר: גם אנו מודים לאלוהים על שנתן לנו אותו.
על כל מעשיו למען האדם, למען האנושות, לכבודה של האומה, וליוקרתה של מדינת ישראל, על היותו מופת ודוגמא שיש להעלותם על נס בפני ציבור הלומדים והחוקרים בישראל, ועל עוד מעשים רבים אשר תקצר היריעה מלפרטם, החליטו המועצה האקדמית וחבר הנאמנים של האקדמית נתניה, להעניק לפרופ' צ'חנובר את התואר לשם כבוד Honoris Causa .