הענקת אות נאמן המכללה לפרופ' אפרים קציר
11/12/2002
הנשיא הרביעי של מדינת ישראל, ויו"ר הכבוד של חבר הנאמנים של האקדמית נתניה, מר אפרים קציר, מסמל את היפה והנאצל בחברה הישראלית והיהודית.
כנשיא וכמדען הטביע חותם על חייה של המדינה לאורך כל שנות פעילותו.
בראשית דרכו, בהיותו מדען צעיר לאחר שסיים את לימודיו באוניברסיטה העברית בירושלים בכימיה אורגנית, פיתח יחד עם אחיו את חוג המדענים שסייעו להגנה במחקר ובפיתוח נשק לייצור עצמי, ובכך היה ממניחי היסוד לביצור כוחה של מדינת ישראל, המתבסס על המדע הישראלי והמוח היהודי. פעילותו שמשה גרעין להקמת חיל המדע של צה"ל. יכולתו האקדמית המזהירה הביאה את חיים ויצמן, לימים הנשיא הראשון של מדינת ישראל, להזמינו להצטרף למכון ויצמן למדע, שם הקים את המחלקה לביופיזיקה ועמד בראשה עד 1973 כשהוא תורם את הידע והעשייה המדעית למדינת ישראל ולאנושות. פרופ' קציר משחר פעילותו ראה חשיבות בקרוב הנוער למדע מתוך ידיעה והבנה כי עתידנו אינו רק בכוחנו אלא במוחנו, ולכן ייסד יחד עם אחרים את העיתון "מדע" אשר הפך לכלי חשוב להפצה ולקירוב צעירים למדעים.
פרופ' קציר זכה בפרסים שונים החל מפרס ויצמן למדע ב- 1950, בפרס ישראל במדעי הטבע, פרס רוטשילד ועוד פרסים אחרים, אשר ניתנו לו עקב פרסומיו הרבים. הוא נבחר לחבר חוץ בחברה המלכותית הבריטית, היה מראשוני החברים באקדמיה הלאומית הישראלית למדעים ושימש בתפקידים מדעיים וציבוריים רבים עד אשר התמנה לנשיא מדינת ישראל ב- 10 באפריל 1973.
כמדען דגול הביא עמו הנשיא אפרים קציר משב-רוח מדעי לבית הנשיא, תוך הדגישו את חשיבות החינוך והמדע כתרומה החשובה לשגשוג הכלכלי של מדינת ישראל. את כישרונו המדעי הוא הפנה גם לאפיקים חברתיים נוספים וגילה עניין מיוחד בעידוד העלייה בבעיות הפער החברתי ובעשייה למען ליכודו של עם הבנוי מרבדים חברתיים כה רבים, ממגזרים חברתיים כה רבים, מעדות ומבני דתות שונות.
הנשיא קציר ראה בהתנדבות דרך לצמצום פערים והיה הראשון אשר ייסד את פרס הנשיא להתנדבות – מוסד שהפך למוסד קבע בחברתנו, והעלה על נס את נושא ההתנדבות.
זכה הנשיא אפרים קציר לארח לראשונה בישראל את הנשיא אנואר סאדאת בבואו ארצה לביקור היסטורי אשר סלל את הדרך לשלום בין ישראל ומצרים.
גם לאחר פרישתו ממשרת נשיא המדינה, לא זנח פרופ' קציר את נושאי המחקר והקידום המדעי, תוך אמונה כי על ישראל לפתח כוחות מדעיים וטכנולוגיים מיומנים.
הנשיא אפרים קציר העניק את ליבו ואת שמו למוסדות חשובים לחברה הישראלית, ואנו גאים כי הוא נמנה עם מקימיה של האקדמית והסכים לשמש בראשית דרכה כיו"ר חבר הנאמנים.
על כל אלה ועל רבים נוספים שעשה בתקופות חייו השונות, מעניקה לו האקדמית של נתניה את אות נאמן המכללה, וגאה לצרף את שמו לאישים המכובדים אשר זכו לתואר זה, והביאו כבוד למכללה ולמדינת ישראל