בכנס הדו-שנתי ה-25 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, שהתקיים בבנייני האומה ב-11-12 בספטמבר 2024, התכנסו אנשי מקצוע מובילים מכל תחומי הזקנה למפגש מקצועי ואקדמי מרתק. הכנס עסק בקשיים ובאתגרים העומדים בפני האוכלוסייה המבוגרת, במיוחד בתקופות של משברים ומלחמות, לצד הדגשת החוסן והיכולות הייחודיות שמביאה עמה אוכלוסיית הזקנים.
בין הגופים הבולטים בתרומתם לכנס הייתה המכללה האקדמית נתניה, שהדגימה את החיבור בין מחקר אקדמי יישומי לבין הצרכים בשטח. נציגות המכללה כללה את ד"ר אביבה קפלן, ראשת המחלקה לגרונטולוגיה לתואר שני וחברת ועד מנהל של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, סטודנטים מכל המחזורים של לימודי התואר השני בניהול בגרונטולוגיה ושתי בוגרות מצטיינות של התוכנית – עליזה ישראלי ורעיה קרני.
במסגרת הכנס, הציגו נציגות המכללה מחקר חדשני ומעמיק בנושא "תשישות החמלה" בקרב מטפלות סיעוד בישראל. המחקר התמקד בעומס הרגשי המשמעותי שחוות המטפלות במסגרת עבודתן, במיוחד בסביבה רגשית תובענית. נמצא כי האינטנסיביות בקשר עם הזקנים מובילה לעיתים לשחיקה רגשית ולעומס נפשי המשפיעים לא רק על רווחתן האישית של המטפלות, אלא גם על איכות הטיפול הניתן למטופלים.
המחקר הציע פתרונות מעשיים להתמודדות עם האתגרים הללו, בהם:
- הדרכות מקצועיות לפיתוח כלים להתמודדות עם לחצים.
- יצירת קבוצות תמיכה לשיתוף חוויות ותמיכה הדדית.
- שיפור תנאי העבודה, כולל הפחתת עומס ותמריצים כלכליים.
בנוסף, המחקר הדגיש את הצורך בהעלאת מודעות בקרב מנהלי מערכי הסיעוד לחשיבות רווחתן של המטפלות, מתוך הבנה כי שיפור התנאים יסייע גם להענקת טיפול איכותי ומכבד יותר לזקנים.
הממצאים מדגישים את הצורך בפתרונות מערכתיים רחבים, המשלבים תמיכה רגשית, מקצועית וכלכלית, על מנת לשמר את רווחתן של המטפלות ולהבטיח את איכות חייהם של הזקנים.