תוכן עניינים
עמירם מרקוביץ', פרופ' דפנה רבן, ד"ר כלנית אפרת
פורסם במסגרת "במת אורח" של המרכז למורשת המודיעין (מל"מ) 27.10.20
הקדמה
התפתחות מרחב האינטרנט הביאה עמה מקורות מידע חדשים נגישים וזמינים לכל, האירה באור חדש את עולם המודיעין התחרותי ומאפשרת לכל החברות העסקיות ליהנות ממידע חיצוני שהיה נגיש בעבר רובו ככולו לחברות מובילות ומשופעות במשאבים. למרות זאת, המחקר האקדמ התמקד, עד כה, בעיקר בשיטות איסוף מידע מהאינטרנט, ופחות באיכות המידע הנאסף, בשימושיו ובהשפעתו על ביצועים. המחקר הנוכחי בדק את השפעת האיכות הנתפסת של מקורות המידע האינטרנטיים על אופן השימוש במידע תחרותי ועל ביצועי הפירמה. הבסיס התיאורטי למחקר משלב בין תיאורית KBV ,המדגישה את חשיבות הידע כמשאב ארגוני, לבין מודל השימוש בידע שפותח ע"י (1992) Varadarajan & Menon .אוכלוסיית המחקר מנתה 107 מקבלי החלטות בישראל.
המסקנה המעשית העולה מהמחקר היא, כי המידע התחרותי שניתן לאיתור באינטרנט נתפס כאיכותי בקרב מנהלים בישראל, לצד העובדה שהודגמה השפעה חיובית של איכות מידע זה על היתרון התחרותי של הארגון, ועל 2 מ 5 השימושים מוכווני הפעולה בידע – מצביעות על חשיבות המידע התחרותי באינטרנט. סוגי מקורות המידע באינטרנט רבים ומגוונים. מדובר במרחב מידע נגיש וזמין, אך כעולה מהמחקר, רמת השימוש במקורות הינה דיפרנציאלית וחלק מהם (ספקי שירות) אינם מוכרים למקבלי החלטות רבים (כמעט שליש ממשתתפי הסקר). המודיעין התחרותי עושה שימוש "אזרחי" בתהליכים ועקרונות המודיעין הצבאי, כמו למשל המעגל המודיעיני. המאמר מאיר באור נגוהות את החשיבות הגדלה והולכת של המידע במרחב האינטרנטי. אין ספק שחשיבות האינטרנט כמקור מידע צבאי עצומה, שימוש מושכל יכול להאיר לא פעם אזורים סמויים מן העין ולהרחיב את הראייה הפריפריאלית של גופי הביטחון.
תקציר
התפתחות מרחב האינטרנט הביאה עמה מקורות מידע חדשים נגישים וזמינים לכל, האירה באור חדש את עולם המודיעין התחרותי ומאפשרת לכל ה חברות העסקיות ליהנות ממידע חיצוני שהיה נגיש בעבר רובו ככולו לחברות מובילות ומשופעות במשאבים. למרות זאת, המחקר האקדמי התמקד עד כה בעיקר בשיטות איסוף מידע מהאינטרנט, ופחות באיכות המידע הנאסף, בשימושיו ובהשפעתו על ביצועים. המחקר הנוכחי בדק את השפעת האיכות הנתפסת של מקורות המידע האינטרנטיים על אופן השימוש במידע תחרותי ועל ביצועי הפירמה. הבסיס התיאורטי למחקר משלב בין תיאורית KBV ,המדגישה את חשיבות הידע כמשאב ארגוני, לבין מודל השימוש בידע שפותח ע"י (1992) Varadarajan & Menon.
אוכלוסיית המחקר מנתה 107 מקבלי החלטות בישראל . נמצא כי האיכות הנתפסת של מקורות המידע האינטרנטיים היתה גבוהה למדי אם כי היו גם פערי ידע בקרב מנהלים; ניתוח רגרסיה הראה כי היא בעלת השפעה חיובית על מספר שימושים בידע, כמו גם על ביצועי ה חברות.