כנס חגיגי לכבוד השקת ספרו של ד"ר עדי ניב-יגודה: "מגפת האי-אמון"
ביום שלישי, 17 בדצמבר 2024, התקיים במכללה האקדמית נתניה כנס חגיגי ומרתק לציון השקת ספרו החדש של ד"ר עדי ניב-יגודה, "מגפת האי-אמון: מסע אל מאחורי הקלעים של מערכת הבריאות הציבורית בישראל". הספר עוסק בשחיקת האמון הציבורי במערכת הבריאות ובדרכים לשקמו, נושא שממשיך לעורר עניין ודיונים סוערים בקרב הציבור ואנשי המקצוע.
הכנס משך אליו בכירים מתחומי הבריאות, האקדמיה והתקשורת, לצד אנשי ציבור שנחשפו לעומקם של האתגרים במערכת הבריאות בישראל. ד"ר ניב-יגודה, המשמש כסגן דיקן בית הספר לניהול מערכות בריאות במכללה ומומחה לניהול מערכות בריאות ומשפט רפואי, שיתף מניסיונו רב השנים בתפקידי מפתח במערכת הבריאות הציבורית ובמחקריו שפורסמו בעשרות מאמרים מקצועיים.
אירוע עם ערך ציבורי ומקצועי
את הכנס פתח פרופ' יעקב הרט, נשיא המכללה האקדמית נתניה, שהדגיש את הצורך הדחוף לשקם את מערכת הבריאות הציבורית, במיוחד לאחר המשברים שחווינו בשנים האחרונות. לדבריו, "אמון הציבור במערכת הוא אבן יסוד לפעילותה, ובלעדיו אין סיכוי שנוכל להחזיר אותה למסלול הנכון". הוא ציין את תרומתו הייחודית של ד"ר ניב-יגודה, שמצליח לשלב בין מחקר אקדמי לבין הבנה עמוקה של השטח.
במהלך הכנס נשאו דברים גם פרופ' משה גלברט, רקטור המכללה, ומר משה בר-סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, שעסק באתגרי המדיניות הציבורית בעתות משבר. שניהם הדגישו את התפקיד הקריטי של אמון הציבור לא רק במערכת הבריאות, אלא בכל מערכות השירות הציבורי.
"מגפת האי-אמון": על אמון הציבור במערכות בריאות
חלק מרכזי בכנס הוקדש להרצאתו של ד"ר ניב-יגודה, שהתבססה על ספרו החדש. בהרצאה הוא תיאר כיצד שחיקת האמון הציבורי באה לידי ביטוי בריבוי ביטוחים פרטיים, סירוב לחיסונים והעדפת רפואה פרטית על פני הציבורית. לדבריו, "חיזוק האמון הוא לא רק משימה של המערכת עצמה, אלא של כולנו – באמצעות שקיפות, תהליכי קבלת החלטות ברורים ויכולת אמיתית להקשיב לציבור".
בהמשך התקיים פאנל בנושא "בחירה במערכת הבריאות הציבורית – מבט לעתיד", בהשתתפות בכירים ממשרד הבריאות, בתי החולים והאקדמיה. המשתתפים דנו בשאלה כיצד ניתן לשפר את עקרון הבחירה במערכת הציבורית כך שיתרום לשוויון ולשיפור השירותים. רן רידניק, ראש חטיבת רגולציה במשרד הבריאות, הדגיש את יתרונותיה של מערכת בריאות שמעניקה אפשרויות בחירה רחבות יותר. לי גת, סמנכ"לית אסטרטגיה בבית החולים שיבא, ציינה את השפעת דעת הקהל על קבלת החלטות רגולטוריות, בעוד שדניאל פדון מאגף התקציבים התמקד באתגרים הכלכליים שנלווים לתהליכים מסוג זה.
הדיון הסתיים במסר אחיד: תחרות בריאה בין בתי החולים, תוך שמירה על ערכי השוויון והנגישות, יכולה לתרום משמעותית לשיפור השירות במערכת הבריאות הציבורית.
התפקיד של התקשורת והחברה
הכנס לא הסתיים רק בניתוחים מקצועיים – פאנל מיוחד של כתבי הבריאות המובילים בישראל עסק בתפקיד התקשורת בהעברת מידע אמין ובשימור אמון הציבור במערכת הבריאות. הדוברים, ביניהם רותם אליזרע מ"ידיעות אחרונות" ומיטל יסעור מ"כאן", הדגישו את האתגרים בעידן של פייק ניוז והעברת מידע מהירה.
מיכל קיזנשטיין, דוברת שירותי בריאות כללית, סיכמה את תרומת התקשורת באופן קולע: "שקיפות ויכולת להסביר בצורה ברורה ומדויקת הם המפתח לחיבור בין המערכת לציבור. ברגע שהציבור מבין מה עומד מאחורי החלטות המערכת, האמון מתחיל להיבנות מחדש".
סיכום והמשכיות
את יום העיון חתם ד"ר ניב-יגודה בדברי תודה לכל המשתתפים והדוברים, שהצליחו להאיר את נושא אמון הציבור מכל זווית אפשרית – מקצועית, תקשורתית ואישית. לדבריו, "הכנס הזה הוא רק ההתחלה. חיזוק מערכת הבריאות הציבורית הוא משימה של כולנו, ודורש שיתוף פעולה אמיתי בין כל הגורמים – מקבלי ההחלטות, אנשי המקצוע והציבור הרחב".
הכנס שיקף את יכולתה של המכללה האקדמית נתניה להוות במה משמעותית לדיונים בעלי ערך ציבורי ולהביא את השיח האקדמי והמעשי יחד לידי ביטוי מרתק.