חושבים על הגיל השלישי: האקדמית נתניה פתחה מסלול ראשון בארץ - ניהול בגרונטולוגיה לתואר שני
משבר הקורונה הפנה בין היתר גם זרקור למרכזיותה של אוכלוסיית הגיל השלישי בישראל.
בעקבות המצב, פתחה האקדמית נתניה מסלול התמחות חדש בישראל בניהול בגרונטולוגיה לתואר שני ובו תמהיל המשלב מיומנויות ניהול והתמחות ספציפית בגרונטולוגיה.
לנוכח העובדה כי 95% מכלל אוכלוסיית הגיל השלישי בישראל מעדיפה להזדקן בביתה, תכנית זו מדגישה את הצורך ביצירת שירותים לאוכלוסיית הגיל השלישי הבוחרים לחיות בסביבת מגוריהם הטבעית.
המועצה להשכלה גבוהה אישרה לאחרונה לאקדמית נתניה לפתוח תכנית ייחודית, יישומית במהותה, להכשרת מנהלים בתחום הגרונטולוגיה לתואר שני. מדובר בתוכנית לימודים המבקשת להכשיר אנשי מקצוע בעלי ידע בתחום הזקנה אשר יודעים להציע מגוון רחב של שירותים לאוכלוסיית הגיל השלישי ברמה האישית והלאומית. התוכנית מכשירה סוג חדש של מנהל שנחוץ בתחום הזקנה במיוחד בימים אלה. מדובר בתוכנית לימודים בת שנתיים, אשר תערך יום אחד בשבוע ומיועדת גם לאנשים עובדים.
במסגרת תוכנית הלימודים הסטודנטים יעברו הכשרה מעשית במרכז גריאטרי גדול וכן התמחויות בין דיסציפלינריות בתחומים הבאים: מימון וניהול פיננסי, ניהול מערכות שיווק בעולם גלובלי, רפואה גריאטרית, גרונטולוגיה, ניהול הטיפול בזקן ובמשפחה, ניהול ארגוני מגורים חוץ ביתיים, אוריינטציה אדריכלית למגורים וסיורי לימודים בארגונים שונים.
ד"ר אביבה קפלן, מרצה בכירה , גרונטולוגית ואנתרופולוגית, ראשת התכנית:
מי הוא הזקן החדש בן זמננו ? "זה שנולד לאחר מלחמת העולם השנייה, ואינו מזדהה עם גילו הכרונולוגי. מדובר באיש העולם הגדול, משכיל ודעתן, המעורה בסביבתו החברתית, ונמצא בקשרי עבודה פעילים, ובאופן יחסי לדורות הקודמים גם בעל יכולות כלכליות.
המושג "מגורים בדיור מוגן" על פי רוב הוא ממנו והלאה. מדובר באדם בעשור השמיני לחייו, פעיל ועצמאי, המבקש לעצמו שירותים מגוונים ואיכותיים. הוא מעוניין בחיים נוחים, באנשים מעניינים ובגירויים אינטלקטואליים בסביבתו החברתית, ומבקש להיות חלק מחברה רב גילית שיהיו בה גם קשרים חברתיים".
התוכנית המוצעת על ידי המכללה האקדמית נתניה, נוקטת בגישה ניהולית מעשית, לצד הכשרה תיאורטית רחבה. זן תכנית השמה דגש על גישה חדשנית אל עולם הזקנה, תוך התנסות בעבודת שדה, ובהתייחסות לצרכיו של "הזקן החדש" – זה המשכיל והמנוסה, המרגיש עצמו צעיר והחי בעולם גלובלי ודיגיטלי. בבסיס התוכנית קיימת התובנה והכרה, בדבר נחיצותה של גישה המכירה בצורך החיוני ליצירת סביבת מגורים אורבנית הולמת, המאפשרת את המשך החיים הנוחים בבית, בסביבה קהילתית רב גילית תוך המשך מעורבות בעבודה, בהתאם להעדפותיו ולבחירתו של האדם המזדקן.
כתוצאה מגישה זו תמנע נפילתם של הגמלאים למעמסה על כתפיהם של הצעירים יותר בחברה. הדבר ישפיע על קרנות הפנסיה ועל היבטים כלכליים ופיננסיים נוספים. שילובה של אוכלוסיית הגמלאים במערכות חברתיות במשק, תמגר את הדרתם החברתית ותשפיע לטובה על מצב בריאותם, ובכך תסופק גם משמעות לחייהם. כך תוכל "חברת הזקנים" להמשיך להיות יצרנית ולהביא תועלת לעצמה כמו גם ידע וניסיון לכלל החברה.
אנו במכללה נתניה משוכנעים כי חינוך הולם הוא הבסיס לשינוי חברתי, ומאמינים, שכתוצאה מהשינויים המתבקשים, נהיה לחברה חומלת וסובלנית יותר בכלל, וכלפי האזרחים הוותיקים בפרט".