הנדל"ן חוזר לשגרה היישר אל תוך משבר כלכלי ושיאי אבטלה: איך זה ישפיע על מחירי הדירות והשכירות, לאן פניו של הענף בצל הקורונה, והאם 2021 תהיה שנת ההתאוששות? היום שאחרי: כתבה מספת בסדרה
אילנה שטוטלנד
"בהנחה שאנחנו תוך חודש-חודשיים מתחילים לחזור לשגרה, יש כמה גורמים שיכולים להשפיע על מחירי הדרות", אומר פרופ׳ אהרון נמדר, דיקן בית הספר לנדל"ן באקדמית נתניה. "הדבר הראשון הוא מספר הדירות שיהיו. יכול להיות שבגלל התקופה הקשה קבלנים לא יתחילו לבנות פרויקטים חדשים כי יחששו אם יהיה להם מימון ואם אנשים יקנו בכלל. לכן ההרגשה שלי היא שבתקופה הקרובה ההיצע ישפיע על המחירים.
ההיצע לדעתי ירד, כי הקבלנים במצב יותר קשה, הם חוששים ויש פחות התחלות בנייה. ככל שהמגיפה תמשיך, יהיה פחות היצע. כמו כן, מפני שהריביות עולות בשעת משבר, פחות אנשים יסתכנו בלקחת משכנתאות כי יחששו מהעתיד ולא יהיו בטוחים לגבי מקום עבודתם. מצב שבו לאי היו התחלות בנייה חדשות יביא להשארת המחירים כמו שהם כיום או לעלייתם". בנוסף, טוען נמדר "אם אנשים חוששים למקום העבודה שלהם ומהריבית הגבוהה, אז הם פחות קונים. אם אין קונים, אז המחירים יורדים. זהו אלמנט מאוד חזק שיכול להוריד מחירים. אנשים לא יכולים לישון על הדשא. השאלה היא עוד כמה ומן זוגות צעירים יכולים להישאר אצל ההורים".
האם לתוכנית מחיר למשתכן תמשיך להיות השפעה על השוק בעתיד הקרוב?
"תוכנית מחיר למשתכן היא סוג של עבודה בעיניים. בסופו של דבר השוק הוא שוק אחד, אתה לא יכול ליצור שני שווקים. התוכנית עצמה גם משתקת את השוק החופשי. זו תוכנית שנכשלה, היא לא הוגנת וצריך לבטל אותה. אם בממשלה הקרובה יהיה אדם חכם שמכיר את הסוגיה מבפנים, הוא יציע לבטל את מחיר למשתכן. אני מניח שאם יבטלו את התוכנית ויבנו תוכניות חדשות זה יכול להשפיע לעוד שלוש־ארבע שנים. לא תהיה לזה השפעה מיידית עכשיו". נמהר מסכם: "אני צופה בטווח הקרוב ירידת מחירים, אבל לא דרמטית ולא בכל המקומות. באילת כן, בפריפריה כן. ירידת המחירים באזורים הללו יכולה להגיעלכ־10% בטווח הקרוב. ואילו בירושלים ואזור המרכז תל-אביב, רעננה, גבעתיים, רמת גן המהירים יישמרו או תהיה ירידה עד 5%. זאת מהסיבה הפשוטה $שאין היצע למכירה. אבל כל זה בהנחה שיוצאים מהסיפור של הקורונה תוך חודש־הודשיים. אם הווירוס הזה יתגלגל לאורך שנים, קשה להעריך את המצב".